راه طلایی

روانشناسی و مهارتهای زندگی

  طب سنتی درگروه طب مادر  یا طب ریشه قرار می‌گیرد.

طبق تعریف سازمان جهانی طب سنتی مجموعه‌ای است از دانش، مهارت‌و اعمال که بر پایه نظریه‌ها، باورها و تجربه‌های بومی فرهنگی مختلف  مردم هر منطقه است، خواه که قابل توضیح باشد یا نباشد، که در بهداشت و نیز پیشگیری، تشخیص، بهبود و مداوای بیماری‌های جسمی و ذهنی مورد استفاده قرارمی گیرد.

کتاب‌های طب سنتی افرادی چون زکریای رازی و مخصوصاً ابن سینا شهرت زیادی دارد تا جایی که قریب به ۵۰۰ سال در دانشکده‌های اروپایی و آسیایی توسط استادان تدریس شده‌است. اصول طبابت در این آثار طب سنتی، بر چهار طبیعت مزاج انسان مزاج گرم،مزاج خشک،مزاج سرد و مزاج تر  استوار است.

در طب سنتی ایران مزاج ها را به دو دسته و نه مزاج بیان کرده اند :

مزاج مفرد:

  • گرم
  • سرد
  • خشک
  • تر


مزاج مرکب:

  • گرم و خشک
  • گرم و تر
  • سرد و خشک
  • سرد و تر


و مزاج معتدل که خیلی کمیاب است.


طب سنتی را “طب الصحه” نیز می نامند؛ یعنی طبی است که بیش از آن که بر درمان تأکید کند، بر سلامتی و پیشگیری تأکید می کند و از جمله اصرار دارد که طبیعت افراد باید شناسایی شود و تغذیه بر اساس طبع و مزاج صورت گیرد.



طبق مزاج خود غذا بخوریم

به گفته معاون وزارت بهداشت  بیشترین درصد مرگ و میردر کشور ما، سکته‌های قلبی و مغزی ناشی از مشکلات تغذیه است.

اگر در مناطقی از دنیا مانند اتیوپی، علت انواع بیماری ها و مرگ و میرها، فقدان غذای مناسب و گرسنگی است ،ولی در ایران، مردم به دلیل  “تغذیه نامناسب و غلط ” می میرند.
اکثر مردم ایران دسترسی مناسبی به غذا دارند  طبق اعلام “فائو” سالانه ۳۵ میلیون تن مواد غذایی در کشور ایران دور ریخته می شود. و ۷۰ درصد مردم ایران دچار اضافه وزن وچاقی  هستند.

بیماری هایی مانند دیابت، فشارخون بالا و … نیز رفته رفته در زمره تهدیدهای  ملی قرار می گیرند به گفته  وزارت بهداشت، هم اکنون ۱۰ درصد ایرانی ها دیابت دارند و ترس  آن وجود دارد که  تا یک دهه آینده یک سوم مردم ایران دیابتی شوند. انواع بیماری های دیگر مانند فشار خون، ناکارآیی های گوارشی، سرطان و … نیز که جای خود دارند.

در حقیقت  “تغذیه نامناسب” عامل نیمی از مرگ و میر ایرانی هاست، پس با بهبود فرهنگ غذایی، هر کدم از ما می توانیم لااقل درباره خود و خانواده مان ریسک ابتلا به بیماری های مرگبار را کاهش دهیم.



تنظیم تغذیه بر اساس مزاج انسان:

انسان ها  مزاج های مختلفی دارند همانطور که در بالا معرفی شد، مزاج معتدل ، گرم، سرد، خشک، تر، گرم و خشک، گرم و تر، سرد و خشک، سرد و تر.

هر انسانی باید بر اساس مزاج خودش تغذیه کند. به عنوان مثال اگر کسی دارای مزاجش سرد است اگر مدام غذاهایی که دارای مزاج سرد هستند مانند ماست، سرکه و … بخورد، در طولانی مدت سلامتی اش به خطر می افتد.

به همین دلیل  اولین کاری که باید انجام دهیم  تشخیص مزاج  ما خود است و این کار را حتما باید نزد فردی متخصص انجام دهیم.

بعد از شناخت مزاج خود باید  طبیعت انواع مواد غذایی را بشناسیم و برنامه غذایی روزانه خود شامل وعده های اصلی و میان وعده ها را بر اساس آن تنظیم نماییم. مثلاً اگر دریافتیم که طبع ما سرد است و در یک مهمانی، روی میز موز و خیار باشد، ما میوه گرم (موز) را انتخاب می کنیم و از خوردن میوه سرد (خیار) خودداری می کنیم. یا اگر خیار را خوردیم، در کنارش “مصلح” آن را نیز می خوریم. مصلح در طب ایرانی غذایی است که باعث می شود اثر غذایی که پیش از آن خورده ایم تعدیل شود. مثلاً مصلح خیار، مویز است و اگر کسی بعد از خوردن خیار، مویز بخورد، اثر طبع سرد آن بر روی فرد دارای طبع سرد خنثی می شود.

در آخر  برای  داشتن سلامتی، “خوردن به اندازه” باید باشد. اکثر ما ایرانی ها گذشته از این که غذاهای مناسب نمی خوریم، بلکه همان غذاهای نامناسب طبع مان را نیز بیش از اندازه می خوریم. نتیجه نیز مشخص است: آسیب کبد، بر هم خوردن تعادل شیمیایی بدن، ابتلا به انواع بیماری ها و مرگ زود رس.

بنابر این این سه اصل  عملی و بسیار سودمند را از همین امروز  برای  خود و خانواده مان  بکار گیریم  تا خود را از آسیب های شدیدی که  با تغذیه نامناسب گریبان گیر  همه ما شده  و مدام از بین ما قربانی می گیرد، نجات دهیم.

گردآوری:آکادمی راه طلایی




 

دیدگاهتان را بنویسید

error: Content is protected !!